Allt om ballonger!

Här går vi igenom allt du behöver veta om ballonger för kalas, fest och andra tillställningar. Vi tittar på hur man ska fylla upp ballongerna med luft eller helium och hur man får ballongerna att sväva längre. Vi går också igenom olika alternativ för hur du kan hänga och montera upp ballongerna på olika sätt.

Latexballonger

Latexballonger är den vanligaste typen av ballonger som vi är vana vid att se på kalas och fester. Ballongerna är tillverkade av naturlig latex och finns i många olika färger och former. Välj gärna våra miljövänliga EKO-ballonger som är byggda i kraftig latex. Numera finns det även LED-ballonger tillverkade i latex, dessa kan lysa eller blinka med hjälp av en liten diod som är inbyggd i ballongen. Perfekt för barnkalas disco! Se video på hur LED-ballongerna används vid ett barnkalas:

Folieballonger

Folieballonger är den typen av ballong som används vid mer avancerade figur och formballonger. Även bokstavs och sifferballonger är tillverkade i folie. Dessa ballonger går att fylla med både luft och helium lite beroende på storlek. Tänk på att många folieballonger har en ventil som kan vara svår att nå med munnen. Använd därför ett sugrör eller en ballongpump. Är ballongen stor rekommenderar vi ballongpump! Se vår video på hur du fyller bokstavsballonger med luft nedan.

Se video på hur du fyller en folieballong med helium nedan:

Hänga upp ballonger

Om du inte vill fylla ballongerna med helium så finns det flera smarta tips för att fästa dina ballonger. Använd Glue Dots som är små klister prickar för att fästa ballongerna i taket, väggen eller valfri yta. Glue Dots är också utmärka att använda när du vill fästa flera ballonger i varandra. Se nedan video på hur du använder Glue Dots:

Du kan också använda dig av en specifik ballongtejp som man enkelt fäster kring ballongknuten på en latexballong, se video nedan hur du använder dessa:

Folieballonger har ofta små fästen så du kan hänga upp ballongerna i ett snöre. Det gäller även sifferballonger och bokstavsballonger. Använd fiskelina så syns tråden minimalt.

Skapa egen ballongbåge

Att skapa en egen ballonggirlang eller ballongbåge är om möjligt lite pilligt med resultatet blir väldigt bra! Det finns färdiga kit att köpa med ballongbågar eller så skapar du en egen ballonggirlang med hjälp av ett ballongband. Tänk på att gärna använda en ballongpump eller en elektriskt ballongpump om det är många ballonger som ska fyllas. Se video på hur du använder en elektriskt ballongpump:

Helium

Använd helium ur en heliumtub för att få dina ballonger att sväva. Tänk på att vanliga latexballonger kan behöva behandlas med så kallad Hi-Float för att öka tiden ballongerna svävar. Heliumet smiter nämligen ut från Latexballonger i långsam takt. Folieballonger däremot håller heliumet längre och många ballonger svävar fortfarande efter flera dagar. Se nedan video på hur du fyller en folieballong med helium:

Konfettiballonger

Konfettiballonger är vanliga latexballonger som oftast är transparenta och fyllda med konfetti av olika typer. Konfettiballongerna är extra festliga att "poppa" då konfettin flyger ut. Viktigt att tänka på är att du behöver skapa statisk elektricitet för att få konfettin att fästa på ballongen. Fyll ballongen med luft och luta och snurra ballongen medan du gnuggar med handen eller en handduk där konfettin ligger för att få den att fästa mot ballongens kanter. Se nedan video för instruktion om hur du gör:

Tingeltangel betalsätt